دوگانگی شخصیت یا اختلال هویت گسستی چیست؟

به گزارش دیتاپد، دوگانگی شخصیت یا اختلال هویت گسستی شرایطی است که فرد در آن دوگانگی یا چندگانگی شخصیتی را تجربه می کند. این شخصیت ها هر یک در موقعیت ها و زمان های متناوب مختلفی کنترل فرد را به دست می گیرند بدون اینکه او از این شرایط آگاهی داشته باشد.

دوگانگی شخصیت یا اختلال هویت گسستی چیست؟

خبرنگاران | سرویس روانشناسی - اختلال هویت گسستی که در گذشته به دوگانگی شخصیت و بعضا چندگانگی هویتی شناخته می شد، شرایطی است که در آن هویت فرد به دو یا چند بخش متمایز تقسیم می شود. افرادی که این شرایط نادر را دارند اغلب قربانیان آزار و اذیت شدیدی بوده اند.

تعریف دوگانگی شخصیت یا اختلال هویت گسستی

اختلال هویت گسستی یک شرایط سخت سخت است که در آن دو یا چند هویت یا شخصیت متمایز، در فرد حضور دارند؛ و به طور متناوب کنترل او را در دست می گیرند. بعضی افراد این موضوع را به صورت تجربه ای از تحت مالکیت بودن توصیف می کنند. فرد در چنین شرایطی از دست دادن حافظه را نیز تجربه می کند که به قدری گسترده است که نمی توان با فراموشی معمولی آن را توضیح داد.

دوگانگی شخصیت (یا چندگانگی) اختلالی است که بیشتر با چندبخشی شدن تعریف می شود تا تکثیر شخصیت های جداگانه. این اختلال تا سال 1994 به عنوان دوگانگی شخصیت یا چندگانگی هویت شناخته می شد تا اینکه برای درک بهتر شرایط نام آن به اختلال هویت گسستی یاDID) Dissociative Identity Disorder) تغییر یافت. به این معنا که هویت تکه تکه یا بخش بخش می شود تا اینکه بخش های مختلف آن تکثیر یا رشد یابند. از آنجا که این بیماری نادر، به مرور شیوع پیدا کرد، تشخیص آن بحث برانگیز شده است.

اختلال دوگانگی شخصیت نشان دهنده شکست فرد در ادغام جنبه های مختلف هویتی، حافظه و آگاهی در یک شخصیت چند بعدی است. معمولا یک هویت اولیه نام اصلی فرد را دارد و منفعل، وابسته، گناهکار و افسرده است. در زمان سلطه هر کدام از شخصیت ها، فرد از لحاظ هویت، حافظه و آگاهی تجربه هایی متفاوت دارد. ویژگی های دگرگون شده فرد، از جمله اسم، سن، جنسیت، دایره لغات، دانش عمومی و حالت روحی غالب در مقایسه با هویت اصلی در تقابل هستند. شرایط خاص یا استرس زا می توانند باعث تغییر یک شخصیت به دیگری شوند. هویت های مختلف ممکن است وجود یکدیگر را انکار کنند، از یکدیگر انتقاد کنند یا در تضاد با هم باشند.

این اختلال زمانی که به شکل تحت مالکیت بودن تجربه می شود، اغلب به صورت رفتار هایی آشکار می شود که گویی یک روح یا موجود مافوق دیگری کنترل فرد را به دست گرفته است. این احساس که فرد تحت مالکیت موجود دیگریست در بسکمک از فرهنگ ها یا مذاهب وجود دارد و طبیعی است؛ این حالت زمانی غیر طبیعی می شود که ناخواسته باشد، باعث پریشانی یا زیان به فرد شود و در فرهنگ و آیین مذهبی پذیرفته نباشد.

علائم هویت چندگانه

علائم زیر باید در فرد مشاهده شوند تا اختلال هویت گسستی یا دوگانگی شخصیت تشخیص داده شود:

  • فرد، دو یا چند شخصیت یا هویت را تجربه می کند (هر یک با الگو های درک، ارتباط و تفکر خاص خود نسبت به محیط و خود).
  • اختلال در هویت شامل تغییر در حس فرد نسبت به خود، رفتار، آگاهی، حافظه، ادراک، شناخت، و عملکرد است.
  • شکاف های مکرر در خاطرات شخصی دور یا نزدیک از جمله افراد، مکان ها، وقایع، مشاهده می شوند. این فاصله های متناوت با فراموشی معمولی مطابقت ندارند.
  • این نشانه ها موجب اختلال واضح در حوزه های اجتماعی، شغلی، تحصیلی و سایر عملکرد های فرد می شوند.

هویت های خاص ممکن است در شرایط خاصی پدیدار شوند. انتقال از یک هویت به دیگری معمولا با فشار روانی تحریک می شود. در شکل تحت مالکیت بودن این اختلال، هویت های جایگزین کاملا برای اطرافیان فرد قابل مشاهده و تشخیص هستند. در سایر فرم های این اختلال، فرد هویت های جایگزینش را به سادگی برای اطرافیان آشکار نمی کند.

افرادی که از این اختلال رنج می برند، ممکن است احساس کنند بی طرفانه در حال نظاره گفتار و اعمال خودشان شده اند. آن ها ممکن است شنیدن صدا هایی را گزارش کنند. برای مثال صدای یک کودک یا صدای یک قدرت معنوی فراتر؛ و در بعضی موارد، این صدا ها جریان های چندگانه فکری را به دنبال دارند که فرد هیچگونه کنترلی روی آن ها ندارد. فرد همچنین ممکن است به طور ناگهانی انگیزه ها یا احساسات ناشناخته ای را تجربه کند. یا احساسات فیزیکی متفاوت، مثل تغییرات عضلانی، یا شبیه یک کودک شدن. یا اینکه تغییرات ناگهانی در نگرش ها و ارزش های شخصی وی.

بیش از 70 درصد از افراد مبتلا به اختلال دوگانگی شخصیتی یا هویت گسستی اقدام به خودکشی یا آسیب به خود کرده اند؛ بنابراین درمان برای بهبود کیفیت زندگی این افراد بسیار ضروری است.

بیشتر بخوانید: اختلال شخصیت مرزی چیست؟

علت اختلال هویت گسستی

اغلب مبتلایان به هویت گسستی گزارش می کنند که خصوصا در دوران کودکی سوء استفاده های شدید جسمی و جنسی را تجربه کرده اند. در میان کسانی که در ایالات متحده آمریکا، کانادا و اروپا به هویت گسستی مبتلا شده اند، حدود نود درصد از آنها در کودکی در معرض سوء استفاده بوده اند.

اولین علائم این اختلال ممکن است در هر سنی آشکار شود. همچنین احتمال دارد که آنها از خود علائم اختلال استرس پس از سانحه نشان دهند. مطالعات متعدد نشان می دهد که DID در میان بستگان نزدیک فرد مبتلا بیشتر از افراد معمولی دیده می شود، پس می تواند علت ژنتیکی نیز داشته باشد. بعضی نیز معتقدند که علائم بعضی از بیماران تا حدی آتوژنیک یا درمان زاد است (به این معنی که در نتیجه کار درمانی درمانگر بر روی فرد ایجاد شده است). در هر صورت مطالعات تصویربرداری مغز، انتقال هویت را تایید کرده اند.

درمان هویت گسستی یا دوگانگی شخصیت

درمان هویت گسستی یک فرایند بلندمدت است که درمانگر در آن شخصیت های مختلف را واکاوی کرده و در نهایت سعی می کند همه آنها را در یک شخصیت متحد کند. درمان های دیگر عبارتند از درمان شناختی و یا درمان خلاقانه. اگرچه هیچ دارویی وجود ندارد که به طور خاص این اختلال را درمان کند، اما دارو های ضد افسردگی یا دارو های آرامبخش می تواند به کنترل علائم روانی مرتبط به اختلال هویت گسستی کمک کند. با درمان مناسب بسکمک از افراد مبتلا به اختلالات چند شخصیتی، بهبود یافته و موقعیت خود در زندگی را به ثبات رسانده اند.

برگرفته از: Dissociative Identity Disorder

منبع: setare.com
انتشار: 19 اسفند 1399 بروزرسانی: 19 اسفند 1399 گردآورنده: datapad.ir شناسه مطلب: 1631

به "دوگانگی شخصیت یا اختلال هویت گسستی چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دوگانگی شخصیت یا اختلال هویت گسستی چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید