بازیِ سیاه آمریکا در شورای امنیت علیه ایران؛ دست چه کسی روی ماشه می رود؟

به گزارش دیتاپد، روز چهارشنبه 4 تیرماه مذاکرات و تبادل نظر های شورای امنیت درباره قطعنامه پیشنهادی آمریکا در مورد تمدید تحریم های تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران آغاز شد. با آغاز این مذاکرات، قطعنامه آمریکا علیه ایران در دستور کار شورای امنیت نهاده شد؛ هر چند که هنوز تاریخ مشخصی برای رأی گیری اعضای شورای امنیت درباره آن معین نشده است.

بازیِ سیاه آمریکا در شورای امنیت علیه ایران؛ دست چه کسی روی ماشه می رود؟

به گزارش خبرنگاران، طبق مفاد برجام، تحریم های تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران باید در اواسط ماه اکتبر آینده (حدود چهار ماه دیگر) برطرف شوند. اما آمریکا به شدت با برطرف این تحریم ها مخالف است و برای تمدید نامحدود این تحریم ها کوشش می نماید. تحریم های تسلیحاتی، در مارس 2007 در قالب قطعنامه شماره 1747 علیه ایران اعمال و در سال 2010 طی قطعنامه 1929 تمدید شد. با امضای برجام در سال 2015، شورای امنیت قطعنامه 2231 را در تایید برجام صادر کرد.

به موجب همین قطعنامه، تحریم های تسلیحاتی باید در اکتبر آینده برطرف شوند. اما دولت آمریکا، با ادعای اینکه برطرف این تحریم ها صلح و امنیت بین المللی را به خطر می اندازد، با برطرف این تحریم ها مخالفت می نماید. در همین رابطه، آمریکا قطعنامه ای تهیه و در شورای امنیت توزیع نموده است. خبرگزاری بلومبرگ، به نقل از دیپلمات ها، مدعی شده که این قطعنامه خواهان تمدید نامحدود تحریم های تسلیحاتی شده است. در این قطعنامه از همه کشور ها خواسته شده که از تامین، فروش و انتقال سلاح ها به ایران جلوگیری نمایند مگر اینکه کمیته ای از جانب شورای امنیت یک ماه قبل با این امر موافقت کند.

آمریکا قطعنامه خود را ذیل ماده 41 فصل هفتم منشور سازمان ملل قرار داده است. طبق این ماده، شورای امنیت می تواند اقداماتی را انجام دهد که مستلزم استفاده از نیرو های مسلح برای اجرای قطعنامه های شورای امنیت نیست. همچنین، شورای امنیت می تواند از اعضای سازمان ملل بخواهد که این اقدامات را انجام دهند. توقف کلی یا جزئی روابط مالی، حمل و نقل ریلی، دریایی، هوایی، پستی و قطع روابط دیپلماتیک از جمله این اقدامات هستند.

قربان جاوید اوغلی

آمریکا به هر طریقی می خواهد محدودیت های برجامی را تمدید کند

قربان جاوید اوغلی کارشناس مسائل بین الملل در مصاحبه با خبرنگاران با اشاره به اینکه آمریکا از مدت ها پیش در تدارک است که در اکتبر 2020 که محدودیت های خرید تسلیحاتی ایران به سرانجام می رسد، آن را برای مدت نامحدودی تمدید کند، گفت: آمریکایی ها در این زمینه برنامه از پیش معین شده ای داشتند و ارائه قطعنامه به شورای امنیت نیز به همین دلیل باید ارزیابی گردد، در این راستا از قبل نیز معین بود که چین و روسیه به این قطعنامه رای منفی خواهد داد و آن را وتو می نمایند.

وی اضافه نمود: در این رابطه باید به یک نکته مهم اشاره نمود، در زمان اجرای شدن برجام و حتی خروج آمریکا از معاهده سه کشور اروپایی آلمان، انگلیس و فرانسه در کنار چین و روسیه قرار داشتند، اما امروز که این قطعنامه از سوی آمریکا مطرح شده این سه کشور از چین و روسیه فاصله گرفته اند و به همراهی آمریکا می پردازند، این مسئله برای کشورمان باید به عنوان یک علامت و سیگنال هشدار دهنده محسوب گردد.

بیشتر بخوانید:آژانس علیه ایران؛ هدف نهایی آمریکا چیست؟

جاوید اوغلی گفت: چرا که ممکن است آن ها به اصل برجام متعهد بمانند، اما در موضوعات دیگر نظیر مسائل موشکی، منطقه ای و حقوق بشری در کنار آمریکا واقع شده است، کما اینکه در آژانس بین المللی انرژی هسته ای نیز با همکاری هم یک قطعنامه علیه کشورمان ارائه کردند که در نهایت آن نیز به تصویب آژانس رسید، بنابراین باید در این زمینه تمامی مسائل را به شدت و دقیق زیر نظر داشت، تا به زیان کشورمان تمام نگردد.

این دیپلمات اسبق کشومان با اشاره به اینکه اروپایی ها در زمینه موشکی بسیار به دیدگاه های آمریکا متمایل شدند، بیان داشت: این نزدیکی به هیچ عنوان نشانه خوبی نیست، زیرا که این کشور ها سه عضو دائم شورای امنیت هستند و ما نباید تنها بر روی روسیه و چین حساب کنیم، چرا که آن ها در گذشته علیه کشورمان در شورای امنیت نیز رای دادند، بنابراین باید در این راستا دیپلماسی فعال داشت و با طرف های برجامی، مصاحبهی سازنده ای داشت.

آمریکا به دنبال تصویب قطعنامه پیشنهادی خود علیه ایران در شورای امنیت است

با توئیت بازی نمی توان دیپلماسی کشور را به جلو برد

وی با تاکید بر اینکه آمریکا اعلام نموده در صورتیکه قطعنامه پیشنهادی این کشور در شورای امنیت به تصویب نرسد، خود تحریم ها بین المللی علیه کشورمان را به صورت یکجانبه بازخواهد گرداند، افزود: در این رابطه، نباید تنها به این مسئله بسنده کرد که آمریکا، چون از برجام خارج شده دیگر نمی تواند مکانیزم ماشه را فعال کند، در راستا باید برنامه عملی داشت و تنها با توئیت بازی و کَل کَل کردن با مقامات آمریکا در توئیتر و حرف های درشت بار این کشور کردن، نمی توان دیپلماسی را رو به جلو داشت، بلکه باید در این باره به صورت فعال عمل کرد.

جاوید اوغلی ادامه داد: این حرف ها بیشتر برای خوشایند مردم و مسئولان داخلی گفته می گردد و عملا نمی تواند برای کشور در سطح بین المللی بازخورد داشته باشد، با توجه به اینکه آمریکا در حال حاضر از قدرت زیادی در سازمان های بین المللی مختلف از جمله سازمان ملل برخوردار است، می تواند اقدامات زیادی را بر علیه کشورمان انجام دهد، بنابراین باید در این زمینه بسیار هوشیار بود و حساب شده عمل کرد.

این کارشناس مسائل بین الملل توضیح داد: شاید آمریکا نتواند از نظر حقوقی و با استدلالاتی که دارد به برجام بازگردد و مکانیزم ماشه را اجرایی کند، اما باید توجه داشت که آمریکایی ها ممکن است با مناسباتی که با سایر شرکای برجام از جمله انگلیس، آلمان و فرانسه دارد، یکی از آن ها را راضی کند که مکانیزم ماشه را فعال کند، در چنین صورتی، واکنش مقامات ایرانی چه خواهد بود، بنابراین در این راستا باید منتظر هر اتفاقی بود و خود را از هر جهتی آماده کرد.

وی یادآور شد: ضمن اینکه تنها صرف شعار دادن در فضای توئیتر نمی توان دیپلماسی کشور را جلو برد، بنابراین در این رابطه می بایست به صورت فعال عمل کرد، از سوی دیگر الان به هیچ عنوان فضا مثل خروج آمریکا از برجام نیست و در این رابطه کشور های اروپایی به آمریکای بسیار نزدیک شده اند و شاهد یک نوع همگرایی بین تروئیکای اروپایی و آمریکا در قبال پرونده هسته ای کشورمان هستیم، با توجه به این مسئله شرایط بسیار حساس است و باید خیلی مراقب بود.

منبع: فرارو
انتشار: 5 شهریور 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: datapad.ir شناسه مطلب: 1240

به "بازیِ سیاه آمریکا در شورای امنیت علیه ایران؛ دست چه کسی روی ماشه می رود؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بازیِ سیاه آمریکا در شورای امنیت علیه ایران؛ دست چه کسی روی ماشه می رود؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید