وضعیت شاخص مرگ های زودرس در ایران

به گزارش دیتاپد، رئیس نهمین کنگره اپیدمیولوژی ایران گفت: مرگ های زودرس یعنی مرگ های پیش از 70 سالگی در ایران نسبت به میانگین دنیا کمی بالاتر و عمده ترین دلیل آن نیز چند بیماری اصلی مانند بیماری های قلبی و عروقی، سوانح و حوادث و سرطان هاست.

وضعیت شاخص مرگ های زودرس در ایران

به گزارش ایسنا، دکتر حمید سوری رییس مرکز تحقیقات ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها با اشاره به بعضی از آمارهای اپیدمیولوژیک در حیطه سلامت کشور، اظهار کرد: مرگ های زودرس یعنی مرگ های پیش از 70 سالگی یکی از شاخص های مهم دنیاست که متاسفانه در کشور ما نسبت به میانگین دنیا کمی بالاتر است.

وی با بیان اینکه عمده ترین بار مرگ های زودرس را سوانح به دوش می کشند، گفت: متوسط عمر قربانیان این نوع مرگ ها پایین است، به عبارت دیگر اگر میانگین مرگ سکته های قلبی 60 سال است، متوسط مرگ در پی سوانح ترافیکی 35 سال بوده و به این دلیل کشور جمعیت مولد، جوان و تاثیرگذار در توسعه را از دست می دهد، بنابراین برای کنترل مرگ های زودرس، باید بر مرگ های ناشی از سوانح و حوادث تمرکز بیشتری داشته باشیم.

وی با اشاره به رشد دانش بشر و توان محققان ایرانی در کنترل و پیشگیری از بروز مرگ های زودرس، اظهار کرد: البته تحقق این مساله نیازمند برقراری یک فضای سیستماتیک و منظم و تعریف دقیق و عملی این تعاملات است، به خصوص در بعضی حوزه ها که ردیف های سازمانی تعریف شده ای برای رشته اپیدمیولوژی نداریم. در این صورت مطمئنا شاهد تغییر و تحولات و نقش آفرینی رشته اپیدمیولوژی در حوزه سلامت کشور خواهیم بود که این موفقیت نیز در گروی نوع نگاه آنان به مسایل، جامعیت فکری و دانش و حیطه گسترده موضوعی این نوع نگاه است.

سوری، بیماری های غیرواگیر را از مهمترین علل مرگ و میر در کشور ما عنوان نمود و گفت: راه چاره های عملیاتی و بومی سازی شده ای برای این مساله در نظر گرفته شده، ولی بکارگیری آن، نیازمند برقراری تعامل، ارتباط بیشتر و فراهم سازی بستر همکاری بیشتر بین سیاستگذاران و برنامه ریزان با محیط های علمی و آکادمیک است، به عبارت دیگر این دیوارهای ذهنی و فیزیکی بین گروه های آموزشی و مراکز تحقیقاتی با تصمیم گیران باید هرچه سریع تر خراب گردد.

رییس مرکز تحقیقات ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها با اشاره به آخرین آمار سوانح و تصادفات جاده ای در ایران و دنیا، توضیح داد: متاسفانه روند کلی مرگ های ناشی از سوانح رانندگی در دنیار رو به افزایش است، به گونه ای که طبق آخرین گزارش سازمان دنیای بهداشت در سال 2018، یک میلیون و 350 هزار مرگ ناشی از سوانح رانندگی داشتیم، در حالیکه این آمار در سال 2015 ، یک میلیون و 200 هزار نفر بوده است.

وی ادامه داد: البته روند حوادث طی دو دهه گذشته در کشور ما کاهشی بوده که یکی از مهمترین دلایل آن، برقراری تعاملات مثبت بین مراکز تحقیقاتی با سیاستگذاران و برنامه ریزان بوده است.

سوری با بیان اینکه کنترل و پیشگیری از بروز سوانح ترافیکی مانند هر علم دیگری نیازمند کار علمی و تخصصی است، اظهار کرد: با خطا و آزمون و تنها تکیه به تجارب خام نمی توان مسایل را حل کرد و طبیعتا اگر بتونیم سوالات و چالش های مهم این حوزه را در قالب های علمی، سیستماتیک و برنامه ریزی شده پیاده کنیم، جواب و راه چاره مناسب آن را پیدا می کنیم.

به گفته وی، البته در رابطه با سوانح ترافیکی نیز مانند بیماری های غیرواگیر هر کشوری باید به صورت بومی برای خود ساختار و برنامه ریزی مستقلی داشته باشد، چراکه بیشتر این موضوعات تحت تاثیر رفتار، عوامل محیطی و شیوه زندگی بوده و پیچیده تر از آن است که بتوان با تجارب خام و آزمون و خطا آن را کنترل و یا آمار مربوط به آن را کاهش داد.

این عضو هیات علمی دانشگاه با اشاره به بعضی اختلافات و تناقضات موجود در کشور در رابطه با انتشار آمار مربوط به سوانح ترافیکی، توضیح داد: میانگین دنیای آمار مرگ و میر ناشی از سوانح 18 به ازای هر 100 هزار نفر است، در حالیکه این آمار در ایران حدود 20 در هر 100 هزار نفر برآورد شده است، با این حال بر اساس اعلام مراجع و پزشکی قانونی میانگین ما در سطح میانگین دنیای است.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 15 آذر 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: datapad.ir شناسه مطلب: 515

به "وضعیت شاخص مرگ های زودرس در ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "وضعیت شاخص مرگ های زودرس در ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید