جشن مردگان در مازندران آیینی سنتی و کهن و با ارزش است
به گزارش دیتاپد، ایرنا/ براساس آخرین اخبار بدست رسیده، جشن مردگان در مازندران آیینی سنتی و کهن و با ارزش است.
مردم مازندران 26 عید ماه طبری یا به نوعی اواخر تیر هر سال را در هر منطقه و با توجه به شرایط مردمان آن دیار، روز مردگان می دانند و در منطقه ها روستایی استان مراسم ویژه ای برپا می گردد.
در روستاهای مازندران از دیرباز رسم بر این است که مردم از چند روز مانده به 26 عید ماه مقدمات مراسم را تدارک می بینند و غذای مفصلی می پزند، نان های محلی، آش، شیرینی و میوه تهیه می نمایند و آن روز راهی زیارتگاه ها و گورستان ها می شوند و برای میزبانی از افرادی که برای نثار فاتحه اموات به این مکان می آیند آماده می شوند و با برگزاری یکسری برنامه های تفریحی و مفرح از جمله کشتی لوچو و مسابقات ورزشی دورهمی شادی را رقم می زنند.
شادی، خوشی و سر زندگی از ویژگی های مردم استان مازندران است که با آداب و سنتهای مردم این دیار نیز این ویژگی ها گره خورده است حتی آن دسته رسومی که بنام مردگان است.
خوش و شاد بودن در برنامه های زندگی و دورهمی های مردم این استان حتی برنامه های جزیی شان به وفور بچشم میخورد حتی اگر جمعشان اندک باشد به معنای واقعی اینکه شادی بهانه نمی خواهد را آنها عینیت دادند.
از جمله این آداب و رسوم سرمست نماینده مازندران میتوان به 26 عید ماه یا عید مردگان اشاره نمود روزی که مردم این دیار به صورت گروهی و در تاریخ تعیین همزمان بر سر مزار امواتشان حاضر می شوند و با برگزاری آیین های علاوه بر زنده نگه داشتن یاد و خاطره عزیزانشان، فرصت این دور هم بودن را قدر می دانند.
مورخ و پژوهشگر فرهنگ عامه مازندران گفت که مردم استان مازندران همانند زمانهایی که به مراسم شادی و خوشی می روند برای رفتن به جشن مردگان از قبل برنامه ریزی می نمایند تا اقدامات لازم را انجام بدهند.
علی رمضانی پاچی که تنوع غذایی را ویژگی اصلی مراسم های شادی مطرح نمود، اضافه نمود: مردم مازندران در جشن مردگان با چیدن سفره هایی از انواع غذا و میوه ها به نوعی به مهمانی بزرگی می روند.
این پژوهشگر فرهنگ مازندران به برگزاری سنت قدیمی مجمع چاشت روستای فرامرزکلای شهرستان سوادکوه در این جشن اشاره نمود و گفت: بانوان این روستا با پختن و آماده کردن انواع غذا و گذاشتن آنها در مجمع (سینی بزرگ) به مساجد می روند و آنها را میان اهالی توزیع می نمایند.
وی بعلاوه از برگزاری کشتی لوچو آنهم به شکل پایکوبی کشتی به عنوان دیگر اسباب شادی و خوشی در روز برگزاری جشن مردگان در مازندران اشاره نمود و اضافه نمود: این نوع کشتی به عنوان نماد شادی در عروسی ها برگزار می گردد، این جشن و هنگام دورهمی مردم در آرامگاه و در جشن مردگان نیز برگزار می گردد.
براساس اعلام اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران، جشن مردگان از میراث استان است که معروف ترین و قدیمی ترین جشن مردگان استان در روستای فرامرزکلای سوادکوه شمالی بوده و به شماره 1375 در فهرست میراث ناملموس سازمان میراث فرهنگی کشور نهاده شد.
توزیع انواع غذاها و شیرینی ها با شکل و شمایل انسانها و ابزار کار کشاورزی و دامداری، روشن کردن شمع تهیه شده از روغن گیاهی در ایوان خانه ها و بر سرمزار مردگان، پهن کردن سفره های مملو از انواع غذاها و میوه های تابستانی و برگزاری کشتی لوچو از جمله برنامه های تفریحی در این دورهمی بر سر مزار اموات است.
هنوز هم بعد از گذشت سالهای زیاد، 26 عید ماه جشن ویژه مازندران در بیشتر نقاط استان بویژه روستاها برگزار می گردد و در روزهای اخیر و آستانه برگزاری این جشنها، محل و زمان برگزاری این مراسم در فضای مجازی دست به دست می گردد و متولیان برگزاری این آیین سنتی بدین نحو افراد را برای حضور و میزبانی در این مراسم فرا می خوانند.
منبع: همگردی