سهم عمده فراوری خودروی داخلی برای کیست؟
به گزارش دیتاپد، نگاهی به آمار تولید بزرگ ترین خودروساز کشور در سال 98 نشان می دهد بخش عمده خودروهای کشور در سالی که گذشت را نارنجی های جاده مخصوصتولید کرده اند.

اگر خاطرتان باشد، وزارت صمت ابتدای سال 98 اعلام کرده بود هر یک از دو خودروساز بزرگ کشور باید نیم میلیون دستگاه خودرو تولید کند و حالا سایپا بیش از 90 درصد اهداف را محقق کرده است. درواقع مجموع تولید این شرکت و زیرمجموعه اش پارس خودرو با عبور از مرز 450 هزار دستگاه، سهم عمده تولید خودرو در کشور را شامل می گردد. مرور آمارهای تولید نشان می دهد سایپا در سالی که گذشت 363 هزار دستگاه خودرو تولید کرده که با در نظرگیری آمار تولید 106 هزار و 72 دستگاهی شرکت پارس خودرو در سال 1398، می توان گفت مجموع گروه سایپا توانسته تا 469 هزار و 451 دستگاه خودروی سواری را در سال گذشته به مرحله تجاری سازی و عرضه برساند. این در حالی است که در سال 1397، مجموع آمار تولید گروه سایپا جمع سایپا و پارس خودرو 383 هزار و 443 دستگاه توسط وزارت صمت اعلام شده و به این ترتیب شاهد رشد 22.4 درصدی این گروه خودروسازی در سال گذشته هستیم.
نکته جالبی که این بین نباید از آن غافل شد، سهم بالای سایپا از تولید خودرو در کشور است. تولید خودرو در سال 1398 حدود 875 هزار دستگاه بوده که هم اینک و با احتساب تولید سازندگان خصوصی و نیز برندهای تجاری ساز چیزی بیش از 53 درصد کل بازار در اختیار نارنجی پوشان است. پنج محصول موفق این شرکت در سالی که گذشت به این شرح بودند.
پراید؛ خانواده محبوب و جنجالی
این خودرو در شرکت سایپا بیش از 188 هزار دستگاه تولید شده که با احتساب تولیدات همین خانواده در شرکت پارس خودرو، کل تولید پراید در سالی که گذشت به مرز 290 هزار دستگاه نزدیک می گردد. عددی که به معنی سهم 33 درصدی این محصول در بازار ایران است. پراید که در چهار شکل مختلف تولید می گردد، یک سوم از کل تولید سال گذشته صنعت خودرو را به خود اختصاص داده است. موضوع مهمی که این بین وجود دارد، خروج این محصول از خط تولید سایپا و جانشینی آن با خودرو مدرن رهام است. آیا سایپا می تواند سال آینده با خروج پراید از خط تولید خود کنار آید؟
تیبا؛ به نام پدر!
خانواده x200 با تولید در سه نسخه ساینا، تیبا2 و تیبا مجموعا به تعداد 160 هزار دستگاه تولید شد و سهم عمده ای در رشد تولید سایپا داشت. این خانواده که با الهام از محصول پراید توسعه پیدا کرده، در سال آینده احتمالا با برخی فیس لیفت های جدید همچنان سهم خود را در بازار حفظ خواهد کرد. گرچه خروج پراید از خط تولید احتمالا به افزایش تیراژ تیبا منجر خواهد شد.
کوییک در ابتدای راه
ساخته به نسبت جدید سایپا در کلاس هاچ بک کراس ها سال 98 را با تیراژی 9 هزار دستگاهی به پایان برد که چندان هم بد نبود و امیدواری به آینده را حفظ کرد. کوییک که فعلا درنسخه های معمولی، آر و آپشنال در بازار وجود دارد، یکی از گزینه های افزایش تیراژ در سال 99 است.
بدرود رنو
شریک فرانسوی سایپا که از اواخر سال 97 ساز جدایی کوک کرد، در 12ماهه گذشته حضور کمرنگی در خط تولید سایپا داشت و مجموعا حدود پنج هزار دستگاه از محصولاتش را توسط سایپا به بازار فرستاد. رنو که مدت ها در پی خرید کارخانه بن رو از سایپا برای مونتاژ محصولات تازه اش بود، احتمالا به این زودی ها به بازار کشور برنمی گردد.
چانگان همچنان مستاصل
خودروساز بزرگ چینی که با محصول یونیتی اخیرا توانسته چشم ها را دوباره به سمت خود جلب کند، در سال 98 چیزی نزدیک به پنج هزار دستگاه در شرکت سایپا تولید داشته است. مدل CS35 که جدال سختی را با جک اس3 و ام وی ام X22 در بخش پایینی بازار کراس اوورهای ایران دارد، از ابتدای تولید در سایپا تاکنون چیزی حدود 40 هزار دستگاه در ایران فروش داشته است. مشخص نیست این برند برجسته چینی به چه نحو همکاری خود را با سایپا ادامه می دهد. همکاری که اگر گسترش می یافت، ممکن بود چانگان را به بزرگ ترین بازیگر خارجی حاضر در بازار ایران تبدیل کند.
منبع: دیوار